Mickes Bridge - Vecka 49, 2016

  • Juniorlandslagstruppen senast det begav sig i Italien

Sedan sist har juniorlandslaget haft sitt första träningsläger för säsongen.

Lägren innehåller övningar på både individ- och parnivå där mycket handlar om att vara överens i budgivningen och kortspelet, men också om samarbete och kommunikation. En hel del teambuilding över laggränserna (U26, U21 och U16) hinns också med. Castor Mann har förtjänstfullt rapporterat mer i detalj om upplägget här.

I den här artikeln ska vi istället mer fokusera på själva bridgen. Under spelpassen blir det både slumpade givar men också en del lagda problemgivar som ska klaras av. Vår första giv var av det sistnämnda slaget:

KD10
7543
kn5
EK62
7
KDkn109
ED9
kn983
Ekn9432
E62
873
5
865
8
K10642
D1074
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
I. Grönkvist
M. Grönkvist
2
Pass
4
Pass
Pass
Pass
1 Askeröd, 10-13 hp med sexkortsfärg

Ny säsong innebär i viss utsträckning också nya parkonstellationer då vissa spelare faller för åldersgränsen på 25 år. Då Daniel Gullberg har spelat sin sista juniortävling tillhör han numer ledarstaben för truppen medan undertecknad istället bildar nygammalt par med syster Ida Grönkvist. Här värderade jag upp min hand en aning, främst då jag tyckte att handen var för bra för att öppnas med 2 Multi i ozon samtidigt som det inte känns helt bra att passa med en hyfsad sexkortshögfärg och två ess. Här gav det Ida ett bekvämt hopp till utgång och Öst fick inte riktigt chansen att visa sin hjärter om han inte ville tvinga upp budgivningen på femläget.

8 i utspel var den lägsta utomstående hjärtern och gav mig därför informationen att hjärtern satt 3-3 eller 1-5 i försvaret. Med den förstnämnda sitsen skulle jag inte ha några större problem att ordna det tionde sticket via en ruterstöld men med snedsits i hjärter behövde jag vara försiktig. AK med hjärtersak var en självklar inledning men om jag nu gått över till att spela ruter hade kontraktet gått bet. Öst kommer in och spelar K och mer hjärter som tvingar mig att stjäla högt då Väst kan saka en klöver. Mer ruter vinner Öst för att fortsätta med hjärter till ny högstöld och klöversak från Väst. Nu kan jag stjäla en ruter på bordet och ta för KQ men måste ta mig in på handen för att trumfa ut med min sista höga trumf genom en klöverstöld - då Väst stjäl över för en bet.

Istället ordnade jag min hemgång genom en ganska oskyldig manöver - att i fjärde stick stjäla en klöver lågt på handen! När jag nu fortsatte med ruter sattes försvaret i ett olösligt dilemma. Fortsätter Öst med hjärter och hjärter kan jag stjäla högt och spela mer ruter för att öppna upp för min stöld. Mer hjärter stjäl jag återigen högt och nu är det bara att ta sig in på bordet för att stjäla högt en tredje gång på handen. På så sätt får jag till en ”Reverse Dummy” genom fyra stölder på handen till de tre trumfsticken på bordet och A och AK. Går Öst-Väst istället över till att spela trumf kan jag stjäla min ruter på bordet i lugn och ro och har till slut råd att stjäla in mig högt för att trumfa ut - hemgång oavsett vad försvaret väljer alltså!

Alla intressanta givar är dock inte konstruerade:

K10853
102
kn1094
72
-
Ekn654
D53
EDkn93
kn9762
D93
K8
854
ED4
K87
E762
K106
Nord
Öst
Syd
Väst
Nord giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Pass
1
Pass
2
Pass
3
Pass
3
Pass
3 1
Pass
4 2
Pass
4 3
Pass
4NT 4
Pass
5 5
Pass
6
1 Kortfärg
2 K/A
3 Renons/A-singel
4 RKC 1430
5 Två ess utan (H)Q

De flesta av juniorlandslagstruppens par stannade under slam och missade därför chansen att glänsa i spelföringen. En fullt tänkbar budgivning som lett till 6 är den ovan. Öst visar tillägg efter att Väst krävt till utgång med 2 och Väst slaminviterar sedan i hjärter, en slaminvit som Öst accepterar med extra fördelning och Q i partnerns livfärg.

Utan bättre utspel prövar Syd en passiv, objuden, spader och Öst testar att maska med Q. Masken går (tyvärr) inte och spelföraren måste nu hitta en annan hemgångschans. Rimligast blir att ta för K och slå hjärtermasken men inte heller den går och när Syd kan slå ifrån sig med trumf eller spader måste Öst gå en bet i sin slam eftersom han måste förlora ett ruterstick till Q.

Chansen är mindre än att maska i hjärter, men om Öst istället för att spela på Q rätt väljer att hoppas på trumfen 3-2 och K på handen med Q (eller Qx hos Syd) går det dock att spela hem slammen! Syd går in på K i stick två och tar för A med rutersak. Spader till stöld och A följs sedan av de höga klöversticken. När den sista klövern spelas är läget:

10
-
kn109
-
-
kn
D5
kn
kn
D
K8
-
-
8
E76
-
Nord
Öst
Syd
Väst
Nord giv
N-S i zonen

Syd kan inte stjäla eftersom han då måste spela ifrån K eller vända mot dubbelrenons när bordet har en trumf kvar. Sakar han 8 toppar Öst ut hans kung så det får bli ett spadersak. Bordet lägger en ruter och Öst slår nu ifrån sig i trumf för att få en favör i ruter! En snygg spelföring där nyckeln är att stjäla bordets spaderhacka för att få rätt tempo för skvisinpetningen i tre färger (där trumf är en av dem). Om bordet och Syd har en spader till i slutläget (och Öst en trumf) fungerar inte slutspelet eftersom Syd då kan slå ifrån sig i spader när han blir inpetad på Q.

Motsvarande inpetning fungerar också mot Nord om han skulle ha K till Q i slutläget så bara för att hjärtermasken gick behöver det inte vara fel att spela på detta sätt.

Som grädde på moset hittade vi ett annat, mycket ovanligt, slutläge med en lite annan sits i försvaret. Tänk att Nord utspelsdubblat ett kontrollbud i spader från Väst och att Öst därför duckar första spadern för att stjäla på handen. När han sedan spelar hjärter till kungen och hjärter till mask med J går den bra men Syd sakar ett kort. Öst tar nu för A och tar i sig sina fem klöverstick. När J spelas i slutläget ser det nu ut så här:

K8
D
K10
-
-
6
D53
kn
kn9
-
kn98
-
ED
-
E76
-
Nord
Öst
Syd
Väst
Nord giv
N-S i zonen

Bordet får lägga en ruter men vad ska Nord lägga? Om han stjäl är han inpetad i två färger och om han sakar en spader eller ruter kan spelföraren toppa ut kungen i den färgen (eller helt enkelt peta in honom i trumf även nu). På sätt och vis handlar det om en inpetningsskvis men också om en skvis i tre färger där trumf är en av dessa. Vad skulle du kalla detta slutläge?

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge