Mickes Bridge - Vecka 27, 2016
Mikael Grönkvist
Vi kan förstås inte släppa EM riktigt än efter de stora svenska framgångarna. Vi tittar därför närmare på två av de bästa spelföringarna från mästerskapet.
De franska damerna fick med sig ett silver hem från Budapest. England tog istället hand om guldet med 5 VP i marginal. Rutinerade Benedicte Cronier får därför trösta sig med att ha presterat en av de bästa spelföringarna under mästerskapet. Given hämtar vi från matchen mot Polen:
Ö-V i zonen
Budgivningen vinner däremot inga priser med tanke på att 4♠ är ett klart mycket bättre kontrakt. Efter Östs tvåfärgsvisande 2♥ har jag dock full förståelse för att Cronier med tre hackor i spader var mer intresserad av att spela sangutgången snarare än 4♠. I 4♠ riskerar man kanske framförallt en hjärterstöld om partnern skulle råka ha trekortsfärg men kanske också att man har fyra snabba förlorare när man har så många honnörspoäng i motståndarens färg.
Cathy Baldysz hittade ett begåvat utspel när hon räknade med att motståndarna hade full kontroll på hjärtern och istället letade efter partnerns lågfärg med ett ruterutspel. Om Anna Sarniak hade duckat utspelet hade det inte blivit spännande men när hon vann första stick med ♦K för att sedan spela en låg ruter fick Cronier en chans om hon hittade en perfekt spelföring. Eftersom försvaret skulle ha kommunikation till att ta tre ytterligare ruterstick kunde hon inte godspela spadern så hon fick istället spela på en annan chans. ♥A och låg hjärter till handens nia gick bra och med trolig 5-5-fördelning till höger med ♥Q och ♦AK kunde ♣Q inte också sitta rätt. Därför fick det bli ♣J från handen, något som gick alldeles utmärkt när den vann sticket. Nu följde ♠A, ♣K och klöver till handens ess då Öst fick saka en hjärter. Frånslag med ♦Q gav nu Öst chansen att inkassera sina ruterstick men i stick tolv fick hon det stora nöjet att spela ifrån ♥Q in i spelförarens KJ, vackert värre!
Nästa giv bjuder på ett mer standardmässigt kontrakt:
Alla i zon
Hem gick dock 4♠ vid så gott som samtliga bord då korten uppförde sig vänligt. Den vackraste varianten bjöd i alla fall Bas Drijver på i matchen mot Monaco. Holländarens förnamn uttalas förresten precis som engelskans ”bus”, något som gett honom smeknamnet ”Busschauffören”. Hans yngre bror, som också representerade Nederländerna i EM, heter Bob Drijver och har alltså också ett fordon till förnamn.
3♣ var i enlighet med ”Transfer-Lebensohl”. I klassisk Lebensohl visar tre i en lägre färg än öppningsbudet tillägg som svar på en upplysningsdubbling medan 2NT tar hand om svagare händer. Den här metoden parar ihop de grunderna med överföringsbud och låter därmed 2NT vara ett avläggsbud i någon av lågfärgerna eller diverse starka händer samtidigt som 3♣ får visa minst inviterande värden med ruter. På det här sättet tappar man möjligheten att invitera med klöver men tjänar utrymme med starkare händer. Sjoert Brink behövde också av den här anledningen inte göra något starkare än att höja 3♠ till 4♠, han hade ju redan visat hyfsade kort.
Drijver vann utspelet och spelade nu mycket exakt. ♠A och ♠K avslöjade en jämn trumfsits och han inkasserade nu ♦K och ♣AK innan han slog ifrån sig med hjärter! Den partiella elimineringen fungerade eftersom Öst inte hade några fler trumf och därmed fick välja mellan att vända med hjärter mot dubbelrenons eller ruter upp i bordets ♦AJ. Om Öst haft en tredje trumf hade spelföraren haft rutermasken att falla tillbaka och med tanke på att Öst då haft fördelningen 3-6-2-2 hade den varit med oddsen.
Spelföringen gav dock inga imp när Multon vid andra bordet tidigt slog rutermasken. Sedan drog han ut trumfen och föll tillbaka på att rutern skulle sitta 3-3, vilket den alltså gjorde. En bättre, om än inte lika elegant som Drijvers, spelplan var då den som Mariliana Vanuzzi hittade för Italiens damer. Hon spelade istället ♣AK och en tredje klöver direkt efter ♥A. Väst vann och fortsatte med klöver men spelföraren gjorde motlägg med ♥J från bordet och fick sitt tionde stick via en hjärterstöld!
Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge
Samarbetspartners
Förbundet
Kontakt
Stadgar
Kansli
Styrelsen
Kommittéer
Tidningen Bridge
Klubb & distrikt
Sök klubb
Välj distrikt
Bridgekurs
Funktionärsutbildning
Rekryteringskedjan
Medlem
Sök medlem
Mina sidor
Medlemskap
Byte av klubb
Junior
MK
Populära sidor
Forum
Spelprogram
Nyheter i listform
Gamla hemsidan
Syskon
Budproblemet
Tävling
Mina tävlingar
Regler och dokument
Bridgefestivalen
Mindre rutinerade
Simultan
Ruter
Internationellt
Internationellt
Landslag
WBF World Bridge
EBL European Bridge
NBU Nordisk Bridge
SM Par
Open
Dam
Veteran
Mixed
Junior
Nybörjare
Hcp 30+
Lagtävling
Allsvenskan
Svenska Cupen
Chairman’s Cup
SM Lag Open
… Veteran
… Mixed
… Junior