Under denna tråd sparas recept som våra medlemmar efterfrågat.
Några recept är överflyttade hit, från vårt gamla forum.
Under denna tråd sparas recept som våra medlemmar efterfrågat.
Några recept är överflyttade hit, från vårt gamla forum.
Förbundet
Kontakt
Stadgar
Kansli
Styrelsen
Kommittéer
Tidningen Bridge
Klubb & distrikt
Sök klubb
Välj distrikt
Bridgekurs
Funktionärsutbildning
Rekryteringskedjan
Medlem
Sök medlem
Mina sidor
Medlemskap
Byte av klubb
Junior
MK
Populära sidor
Forum
Spelprogram
Nyheter i listform
Gamla hemsidan
Syskon
Budproblemet
Tävling
Mina tävlingar
Regler och dokument
Bridgefestivalen
Mindre rutinerade
Simultan
Ruter
Internationellt
Internationellt
Landslag
WBF World Bridge
EBL European Bridge
NBU Nordisk Bridge
SM Par
Open
Dam
Veteran
Mixed
Junior
Nybörjare
Hcp 30+
Lagtävling
Allsvenskan
Svenska Cupen
Chairman’s Cup
SM Lag Open
… Veteran
… Mixed
… Junior
Jag har blivit ombedd att skriva receptet på saffranskaka vi har till kaffet på jultävlingarna. Här kommer det:
Britt-Maries saffranskaka
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa 2 ägg några minuter med elvisp.
Lägg i 3 dl socker och vispa ytterligare några minuter.
Tillsätt 200 gram smält smör och 1,5 dl mjölk.
Blanda 4 dl mjöl, 2 tsk bakpulver och 0,5 gram saffran och rör ner det i smeten.
Häll i bröad form ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen 45-50 minuter. (I min ugn 49 minuter – prova med sticka om kakan är torr.)
Tips: Jag har aldrig annat än lättmjölk hemma och det är inte bra till bak. Jag använder vatten och blandar ner torrmjölk i mjölet.
Lycka till!
”Ostbomben” på kommittébridgen blev tydligen uppskattad, eftersom många ville ha receptet. Här kommer det:
1 burk Philadelphiaost 200 gram blandas med 2 matsskedar Cremè Fraiche och lite finhackad schalottenlök.
Kläd en skål med plastfolie och lägg i ostbandningen. Ställ i kylen - går bra kvällen innan.
Strax före servering. Stjälp upp på fat och bred löjrom (eller den billigare röda romkaviaren på burk) över. Servera små ostkex till.
Man kan ta med sked och lägga på kexet eller helt enkelt ta med kexet direkt från bomben.
Lycka till!
Britt-Marie
Många frågar efter receptet på det mörka brödet med aprikoser och hasselnötter, som jag brukar baka. Det är Monica Swahns recept och här kommer det:
Monicas hurtbullelimpa
2 dl fiberhavregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrö
1 dl grovt hackade hassselnötter
5-6 torkade aprikoser i små bitar
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild yoghurt
½ dl flytande honung
½ dl lingonsylt
Blande de torra ingredienserna och blanda sedan i resten, Degen skall vara ganska lös. Häll i smord form. Grädda i 200 grader (eller lite lägre temperatur och varmluft) 50 - 60 minuter.
Jag brukar göra dubbel sats och 2 bröd samtidigt.
Britt-Marie (25905)
TOMATSOPPA 4port. fredag 12 nov.
2 gula lökar, hackade, fräses i lite olja
Tillsätt därefter o låt koka ihop:
2 burkar krossade tomater
1½ burk vatten
grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré
1 msk mjöl
½dl mjölk
1 msk honung
timjan
basilika
svartpeppar
1 paket bacon steks, klipps o tillsättes mot slutet
Smaka av med ytterligare kryddor, ev. paprika,cayenne
Servera med en klick creme fraiche och färskt ”kryddklipp” efter smak. Jag hade en blandning av bladpersilja, basilika och timjan.
Christina
INDINSK LINSOPPA 3.12.2010
4-6 pers
3 dl torkade röda linser
1 gul lök
2 tsk curry
1 msk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 dl konc grönsaksfond
2 kanalstänger
500 gr krossade tomater
ca 100 gr fryst, tinad bladspenat
½ dl färskpressad citronjuice
1½ l vatten, 1 tsk salt och 1 km peppar
Goodluck Mavis
87073
Krämig musselsoppa 2011-01-14
För 4 personer
2 burkar musslor a 225 g
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 dl vitt vin
1 tärning hönsbuljong
4 dl vatten
3 dl visp-eller mellangrädde
1 liten morot
2msk bladpersilja
2 tsk maizena
salt och vitpeppar
Häll av spadet från musslorna i en skål (skall användas senare). Finhacka lök och vitlök och fräs med smör i en tjockbottnad kastrull i ca 2 min, utan att det tar färg. Tillsätt buljong, vatten och grädde och koka upp, sänk värmen och sjud i 10 min.
Skala moroten och skär den i tändsticksstavar. Hacka persiljan. Blanda morot (spar lite till garnering) persilja och musslorna med det resterande musselspadet.
Red soppan med maizena utrört i kallt vatten, smaka av med salt och peppar. Häll upp i tallrikar och lägg morot-musselblandningen i soppan.
Garnera med lite morot.
Hälsn. Inga
Christinas ”Kommittebridge-Tårta”
200 g margarin
1½ dl strösocker
3 äggulor
1½ dl mjölk
2 och en kvarts dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Ovanstående blandas o lägges på papper i långpanna.
Marängsmet:
3 äggv itor
2 dl strösocker
1½ tsk vaniljsocker, vispas blank o hälles över sockerkakssmeten.
1 hg hackade nötter strös över.
Plåten sättes in på nedersta falsen, 225 grader ca 10 min. (ev. lägre värme lite längre tid)
Fyllning:
3 dl vispgrädde, vispas
frukt t.ex. jordgubbar, mandariner, vinbär… blandas i.
Dela kakan på mitten, lägg fyllningen på ena halvan o andra halvan ovanpå.
Stor tårta = dubbel sats i två långpannor.
Lycka till
Christina
Här kommer receptet på Brittas goda NIKKALOUKTASOPPA
4 personer
200-250 gram köttfärs
ca 150 gram vitkål (4 dl strimlad)
margarin eller olja till stekning
1-2 msk senap
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
2 buljongtärningar
1 liter vatten
1 purjolök
1 msk äkta soya
salt
svartpeppar
persilja
Snitta, skölj och strimla vitkålen (osthyvel eller matberedare).
Bryn färsen och rör den jämnt grynig.
Tillsätt senap, tomatpuré. lagerblad, vatten och buljongtäring och koka i ca 5 minuter. (OBS vinterkål kräver oftast längre koktid.)
Smaka av med soya, salt och peppar. Klipp persilja över.
Tips: En strimlad eller hackad paprika kan koka med de sista 5 minuterna.
Servera med bröd och ost.
Lycka till önskar Britta genom Britt-Marie
Anns nötkaka med apelsin och morot
4 ägg
2 dl strösocker
200 gr fint rivna morötter
rivet skal av 1 apelsin
200 gr malda hasselnötter
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Apelsinglasyr:
2½ dl florsocker
c:a 2 msk pressad apelsin
strimlat skal av 1 apelsin
+ 3 msk pressad apelsinsaft
+ 3 msk strösocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form, 24 cm i diameter. (Jag använde en långpanna och gjorde dubbel sats.)
Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Rör ned morötter och apelsinskal.
Blanda hasselnötter, vetemjöl oc bakpulver. Rör ned det i smeten.
Häll smeten i formen och grädda längst ned i ugnen c:a 45 min. Täck de sista 10 min om ytan verkar mörk.
Låt svalna.
Gör fina strimlor av apelsinskalet med zestjärn. Koka upp pressad apelsinsaft och strösocker med skalstrimlorna. Koka c:a 5 min, ta sedan upp strimlorna.
Rör ihop glasyren och bred över den kalla kakan. Garnera med skalstrimlorna.
Lycka till önskar Ann!
Britt-Maries jordgubbar i lime
Rivet skal av 2 lime
Saften av 1 lime (möjligen lite mer om den inte är så saftig)
4 msk socker
Blanda och lägg i delade eller skivade färska jordgubbar. Låt stå minst 30 minuter före servering.
Bjudes med glass och eller vispad grädde.
Britt-Maries kolakakor
(som bjöds på grillbridgen)
100 gram smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Blanda de torra ingredienserna. Rör i mjukt smör (mjukas i micron) och sirap. Dela degen i två delar och forma till rullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta till. Grädda i 175 grader 10-12 minuter tills de fått ljusbrun färg. Ta ut plåten och skär kakorna diagonalt.
Lycka till!
Hasses inlagda strömming
Härom fredagen bjöd Hasse Eriksson på en fantastiskt god inlagd strömming. Här kommer receptet:
Koka upp en lag av ½ liter vatten, 3,2 dl socker och ½ dl ättika 24%. Låt svalna.
Klipp ryggfenorna på ½ kg strömming. Panera strömmingsflundrorna med ägg och ströbröd. Stek vackert gulbruna och låt svalna.
Lägg strömmingen i lagen och ställ svalt i två dygn.
Jätte-gott!
POTATIS OCH PURJOLÖKSOPPA
4 personer
500 gr potatis (fast sort)
½ purjolök
2 msk smör
2 dl grädde
8 dl grönsaksbuljong (från tärning el flytande fond)
1 msk färsk timjan
1 msk citronolivolja
salt och vitpeppar
Skala och skär potatisen i bitar. Skölj och strimla purjolöken. Fräs potatis och purjolök med smöret i rymlig kastrull.
Slå på grädden och hälften av bulojngen. Låt soppan sjuda sakta i 8-10 minuter eller till dess potatisen är mjuk men inte sönderkokt.
Späd med resterande buljong. Smaksätt med fint hackad timjan, citronolivolja, salt och vitpeppar.
Enkelt! Billigt! Gott!
Lycka till önskar
Britt-Marie
Anitas Daimtårta
På fredagsbridgen bjöd Anita Jönsson på värlens godaste daimtårta och många bad om receptet, så här kommer det:
3 äggvitor – vispas till maräng
1,5 dl socker och 1,5 dl mald mandel – röres ner
Häll i en smord form med löstagbar botten. Grädda 30 min i 175 grader.
Låt kakan svalna i formen.
De 3 äggulorna röres med 0,5 dl socker och vispas till skum först när kakan svalnat.
3 dl grädde vispas för sig
Blanda ägg + grädde + 2 krossade dajm och bred över den avsvalnade kakan.
Ställ i frysen . Tag fram ca 1 tim före servering.
Recept på den goda dessert som vi fick på kommitébridgen 2024-04-27 lagad av Birgitta P och Eliza Å.
Mascarpone med citron
Länk här